[vc_row][vc_column][vc_column_text]Site hızı, Google sıralama kriterleri arasında önemli bir yere sahiptir. Araştırmalar, internet kullanıcılarının hızlı sitelere çok daha fazla rağbet gösterdiklerini, yavaş sitelerden ise hızla uzaklaştıklarını gösteriyor. Kullanıcılar, sıralamada çıkan bir siteye tıkladıklarında en fazla 3 saniye bekliyorlar ve açılmayan siteden başka sitelere gidiyorlar. Yani rakip sitelere.

Hızlı açılmayan siteler kullanıcılarına iyi deneyim yaşatamadığı için arama motorlarının da güvenini kaybediyor. Daha geç tarandığı için içerik kalitesi yüksek olsa da arama sonuçları sıralamasında gerilerde yer alıyor. Dolayısıyla sahip olduğunuz web sitenizin hız açısından optimize edilmesi gerekiyor. Bu da beraberinde daha fazla organik trafik, daha fazla kullanıcı ve marka prestiji getiriyor. Peki site hızı nasıl artırılır? Bunun için yapmanız gerekenleri 10 adımda sıralıyoruz.

1. Sitenizin Hızını Test Edin

Site hızlandırma yolları

Site hızlandırma yolları arasında uygulamalara başlamadan önce web sitenizi analiz etmeli ve hızını ölçmelisiniz. Bunun için kullanabileceğiniz pek çok araç var. Mesela PageSpeed Insights aracı bunlardan birisi. Test ettiğinizde karşınıza hız ve optimizasyon oranları çıkar. Eğer site puanınız 80 üstü ise sayfanız en iyi performansındadır. 60-79 arasında puan almış ise bazı performans optimizasyonları yapmanız gerekecektir. 0-59 arasında ise sayfanız optimize edilmeli ve çok fazla yapılması gereken vardır. Buradaki test sonuçlarına göre yol haritası çıkarabilirsiniz.

2. İmaj Dosyalarınızı Optimize Edin

Site hızlandırma konusunda ilk dikkat etmeniz gereken imajlarınız, yani görsellerinizdir. Bir ziyaretçi web sitenize girdiğinde tarayıcı, sayfanın bütün içeriklerini yükler. Bu sayfalarda en fazla yer kaplayan, görsellerdir. Bu yüzden yüklenme süreleri de uzundur. Görsellerinizi iki şekilde optimize ederek yavaş siteyi hızlandırmak mümkündür.

İlk yapmanız gereken görsellerinizi yüklemeden önce yeniden boyutlandırmaktır. Görsellerinizi yükledikten sonra boyutlandırabilirsiniz. WordPress ya da Joomla buna imkân veriyor. Fakat tarayıcılar, web sitenize girerken yine de ilk boyutunu önce görürler. Bu da site hızınızın düşmesine neden olur. Bunun yerine görsellerinizi sayfanıza yüklemeden bazı programlar aracılığıyla sayfanızda olması gereken boyuta getirmelisiniz.

İkinci olarak görsellerinizi sıkıştırmalısınız. ImageResize gibi görsel sıkıştırma araçlarını kullanarak görsellerinizi optimize edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken siteye gitmek ve yeniden boyutlandırılmış görseli yüklemektir. Araç, görselin boyutunu çözünürlüğü düşürmeden azaltacaktır. Bunu rahatça indirip sitenizde kullanabilirsiniz.

Eğer sitenizi WordPress ile yönetiyorsanız TinyPNG eklentisini kullanabilir, yüzde 40 ile 80 arasında görsel sıkıştırması yapabilirsiniz.

3. Eklentilerinizde Düzenleme Yapın

Birçok eklenti web sitesi sahiplerinin kullanımına ücretsiz sunulur. Bu durum faydalı görünse de çeşitli dezavantajları vardır. Kimi zaman ihtiyacınızdan fazla eklentiyi eklemenize yol açabilir. Site hızı artırmak için bunlardan kurtulmanız gerekir. Halihazırda kullanmadığınız, web sitenize bir katkısı olmayan eklentileri kaldırın. Daha sonra da site hızınızı test edin. Hala hızlanmadı ise bütün eklentileri tek tek engelleyin ve her engellemeden sonra GT Metrix gibi bir araçla site hızınızı test edin. Eğer belli bir eklentiden sonra hızınız belirgin düzeyde arttı ise doğru eklentiyi bulmuşsunuz demektir. Çok işinize yarayan bir eklenti ise muadillerini deneyebilirsiniz.

4. Güncel Site Scriptleri Kullanın

Sitemi nasıl hızlandırabilirim

İçerik yönetim sistemleri zaman zaman güncellenir. Bu yüzden sitenizin scriptinin güncel versiyonda olup olmadığından emin olun. Eğer güncel düzeye çıkmamış ise kısa sürede bunu yapın. Fakat bu işlemi yapmadan önce, sitenizin bir yedeğini almanızda fayda var.

Script geliştiriciler kodlarını sürekli daha ileri seviyeye taşır. Bu da wp site hızını artırma imkânı sağlar. Çeşitli iyileştirmeler kazandırır. Hatalı kodlamaları ortadan kaldırır. Scriptiniz WordPress ise gösterge panelinde ‘Güncellemeler’ kısmı vardır. Buradan gerekli kontrolleri yapabilirsiniz. Sitenizin kendisi de zaten bunu yapacaktır.

5. Veri Tabanını Temizleyin

Sitemi nasıl hızlandırabilirim sorusunun bir diğer karşılığı, veri tabanınızı optimize etmektir. Bu sayede veri tabanınızın boyutunu azaltır, performansını artıracak verileri temizleyebilirsiniz. Uzun süredir WordPress kullanıyorsanız çöp kutusu, taslaklar, spam yorumlar, geçici seçenekler ve daha pek çok işinize yaramayan veri bulunmaktadır. Bunları LiteSpeed eklentisi ile kolayca temizleyebilirsiniz.

6. Tarayıcı Önbelleğinden Faydalanın

Tarayıcı önbelleği, ziyaretçi bir tarayıcıdan siteyi ziyaret ettiğinde, yeniden ziyaret edildiği taktirde daha hızlı yükleme yapabilmek için sayfaların bazı kopyalarını saklamaya izin verir. Bu sayede tarayıcı, sayfayı her ziyaret ettiğinde yeni baştan yüklemek yerine önbellekteki verilere başvurur. Bu da sitenin daha hızlı yüklenebilmesini sağlar. WordPress site hızı artırma için eğer WordPress altyapısı kullanıyorsanız W3 Total Cache aracılığıyla tarayıcıların sitenizi önbelleğe kaydetmesine izin verebilirsiniz.

WordPress üzerinde kullanabileceğiniz bir diğer eklenti, WP Fastest Cache’tir. Eklenti, önbellek işini üzerine alıyor ve sitenizin yüklenme hızını artırıyor. Kolayca kullanabiliyor. Yine ücretli olarak WProcket adlı eklentiyi de kullanabilirsiniz. E-ticaret siteleri ve diğer bütün sitelerde kolaylıkla kullanılabilmektedir.

7. İçerik Dağıtım Ağlarından Yararlanın

İçerik Dağıtım Ağları

İçerik dağıtım ağları (CDN), dünya genelinde pek çok yere yerleşmiş ağ sunucularıdır. İçerik dağıtım ağları kullanmıyorsanız siteniz hosting hizmeti aldığınız servisin merkezi konumundan yüklenir. Bu da sayfalarınızın yavaşlamasına yol açar. Hele ki ziyaretçi, sunucunun merkezi konumundan uzak bir yerden erişim yapmaya çalışıyorsa daha da yavaşlayacaktır. Yine tek bir sunucu kullanıyorsanız çok sayıda ziyaretçi girdiğinde siteniz çökme tehlikesi yaşayacaktır.

İçerik dağıtım ağları, kullanıcıların kendilerine en yakın hosting servisine bağlanabilmelerini sağlar. Eğer bir sunucuya fazla yük binmiş ise yeni bir sunucu adresine geçiş yapılır. Bu da sitenizin her yerde yüklenme hızını artırır.

8. Hosting Servisinizi Yükseltin

Çoğu web site sahibi ilk etapta hostingin site hızına etkisini göz ardı eder. Bütçesine en uygun hostingi tercih eder. Fakat web sitesi güçlendikçe, trafiği yükseldikçe hosting yetersiz kalmaya başlar. Site açılış hızını artırmak için hosting değiştirmek gerekir. Eğer trafiğinizin artmasına paralel şekilde hostinginiz trafiğe karşılık veremiyorsa site hızınız düşer. Özellikle paylaşımlı hostingten bulut hostinge veya sanal özel sunucuya (VPS) geçmek site yüklenme hızınızda büyük değişim yaşatır. Bunun için sağlayıcınızı devamlı kontrol etmeli, gerektiğinde adım atmaktan çekinmemelisiniz.

9. Kodlarınızı Gözden Geçirin

Site açılış hızını artırmak

Elbette bir web sitesinin yavaş açılmasının pek çok farklı nedeni olabilir. Kimi zaman sayfa kaynak kodundaki gereksiz kodlar da bunlardan birisi olabilir. Ana sayfa kaynak kodunda gereksiz CSS, HTML ve JS kodlarının kullanılmaması, bu kodların farklı kütüphanelerden çağrılmaması site hızının artırılmasını sağlar. php site hızı artırma için kodları tespit edip sitenizden çıkarmayı deneyebilir, bunun için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. Unused CSS bunlardan birisidir ve bununla sitenizi tarattığınızda gereksiz CSS kodları bulunarak temizlenir. Ardından indirmeniz için temiz bir CSS dosyası tarafınıza sunulur. Yine HTML washer programını da kod temizliği için kullanabilirsiniz. Tek tıkla otomatik temizleme gerçekleştirebilirsiniz.

10. Videolarınızı Dış Barındırma Alanlarına Taşıyın

Web sitenizdeki dosyalarınızı bir CDN’de barındırabileceğiniz gibi daha büyük dosyalarınızı harici barındırma alanlarında da bulundurabilirsiniz. Özellikle paylaşımlı bir sunucunuz varsa alanınız daha sınırlıdır. Sınırlı bir bant genişliği vardır. Bu da gecikmelere, video oynatma sırasında donmalara yol açar. Bunun yerine videolarınızı Vimeo, Youtube, Wistia gibi üçüncü taraf hizmetlerinde barındırabilirsiniz. Hem de platformların yararlarından faydalanmış olursunuz.[/vc_column_text][vc_message]Web siteleri; işletmeleri, markaları, sunulan hizmetleri ya da şahısları sanal ortamda temsil eden en etkili araçlardan biridir.  İyi tasarlanan bir internet sitesi sizi daha güçlü ve güvenilir gösterir. Bu oluşan güven duygusu ziyaretçilerin ürün ve hizmetlerinizden yararlanmak için sizinle iletişime geçmesini sağlar.

Web tasarım, web geliştirme, arama motoru optimizasyonu gibi farklı hizmetler için, deneyimli ve profesyonel bir ekipten oluşan Antalya reklam ajansı GuruKafa’yı tercih edebilirsiniz.[/vc_message][/vc_column][/vc_row]