[vc_row][vc_column][vc_column_text]Görsel kimlik ve markalaşma, bir marka oluşturma sürecinde sıklıkla karıştırılan iki terimdir. Görsel kimlik, işi markalaştırmanın ve görsel olarak tüketicideki belirli duyguları uyandırmaya çalışmanın görsel yönüdür. Sadece kelimelerle ifade edilemeyen sembolik anlamlar taşır. Marka, bir şirketin farkındalık yaratmak ve kendini rekabetten ayırmak için yaptığı tüm eylemlerdir.

Görsel kimlik, markanın bir parçasıdır ve markalaşma yalnızca şirketiniz için bir logo oluşturmak değildir.

Markanızın görsel kimlik aşamasındaysanız veya yeniden markalaşıyorsanız, düşünmeniz gereken çok şey var. Görsel kimliğinizle nasıl bir iletişim kurmaya çalışıyorsunuz? Neleri eklemeniz gerekiyor? Doğru şekilde uygulandığından nasıl emin olursunuz?

Marka bilinci oluşturma ve görsel kimlik terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır; ancak aslında aynı şey değildirler. Bu iki terimi karıştırmak, müşterilerinizle sağlıklı bağlantı kurma fırsatlarını kaçırmanıza neden olabilir. Antalya Reklam Ajansları  lokasyonlarından bir tanesi olan GuruKafa olarak bugün, görsel kimlik üzerine bir bakış açısı kazanmanıza ve markanızda daha fazla derinlik oluşturmanıza yardımcı olmak için her iki terimi de tanımlayacağız.

Görsel Kimlik Nedir?

Görsel kimlik, işletmelerin marka ile ilgili belirli duygu ve deneyimleri uyandırmak için yarattığı markalaşmanın görsel yönüdür. Görsel kimlik ve markalaşma, işletmeniz için bir marka oluşturma sürecini tanımlamak adına sıklıkla kullanılan iki terimdir. Ancak iki terimin farklı anlamları vardır.

Logo tasarımı, yazı tipleri, fotoğraflar ve markanızı iletmek için kullandığınız diğer görseller gibi markanızın ürettiği her şeyi içerir. İşletme sahiplerinin yaptığı büyük hata, markalaşmanın sadece bir logo yapmak olduğunu düşünmeleridir. Logo, sürecin bir parçası olsa da markalaşma bunun çok ötesine geçer. Görsel kimliğiniz, markanızın genel mesajını, değerlerini ve vaadini görsel olan herhangi bir şeyle ileten, markanızın bir parçasıdır.

Bir Görsel Kimliği İyi Yapan Nedir?

Güçlü bir görsel kimlik tasarımı, ortam ne olursa olsun kim olduğunuzu göstererek, iletişim kurmanıza yardımcı olma amacındadır. Daha spesifik olarak, iyi bir görsel kimlik:

Esnek: İster yeni ürünlere, hizmetlere, ister yeni endüstrilere dalmış olun, görsel kimliğiniz markanızla birlikte büyüyebilmelidir.

Kapsamlı: Marka ve içerik oluşturucularını, işlerini düzgün bir şekilde yapmak için ihtiyaç duydukları araçlarla donatmalısınız.

Sezgisel: Her öğe diğerini tamamlaması için sezgisel olarak tasarlanmalı ve iyi yapılandırılmalıdır.

Tasarım sürecinden geçerken, sadece bugün için tasarlamadığınızı unutmayın. Markanızın geleceği için tasarlıyorsunuz.

Görsel Kimliğinize Neler Dahil Edilmeli?

gorsel-kimlik2

Farklı markalar, kapsam alanına ve oluşturduğu içerik türüne bağlı olarak farklı şeylere ihtiyaç duyar. Yeni başlıyorsanız, logo, renk ve tipografi gibi temel bilgilere ihtiyacınız olabilir. Ancak kendinizi başarıya hazırlamak ve gelecekte bazı karmaşık işleri kurtarmak istiyorsanız, atlamadan kapsamlı bir görsel kimlik tasarlamak akıllıca olacaktır.

Görsel Kimlik Unsurları:

  • Logo
  • Renkler
  • Hiyerarşi
  • Fotoğrafçılık
  • Örnekleme
  • Resimleme
  • Veri görüntüleme
  • Video

Bu öğeleri iyi tasarlamak markanızın başarısı için çok önemlidir; ancak bunu uygun ve doğru bir şekilde yapmaya özen göstermeniz gerekir.

Görsel Kimliğinizi Tasarlama İpuçları

gorsel-kimlik3

Logo

İyi bir logo hem yaptığınız işi hem de kim olduğunuzu yansıtan görsel bir işarettir. Araştırmalar farklı şekillerin insanların markanızı nasıl algıladığını etkileyebileceğini göstermiştir. İletmek istediğiniz mesaja bağlı kalarak bunu dikkate almanız önemlidir.

Dairesel veya organik şekiller aşağıdakilerle ilişkilidir:

  • Yumuşaklık
  • İyilik
  • Sıcaklık / sevecen
  • Eğlence
  • Tazelik
  • Dostluk
  • Geometrik şekiller aşağıdakilerle ilişkilidir:
  • Sertlik
  • Dayanıklılık
  • Güç
  • Yenilik
  • Saygı
  • Zekâ

Tasarımınız ne olursa olsun, sosyal medyada favicon veya profil resmi gibi düşük çözünürlükte kullanacağınız görsel tasarımlar, daha küçük boyutlarda açık ve basit olmalıdır.

Renkler

Renk, markanın son derece duygusal bir unsurudur; ancak seçmesi biraz zordur. Birinin algısını renk yoluyla doğrudan etkileyemezsiniz. Çünkü sonuç öznel olabilir. Bununla birlikte, akılda kalması gereken bazı önemli unsurlar vardır.

1) Paletinizi sınırlandırın. Tasarımcıların oynaması için yeterli seçenekler sunun.

  • 1 ana renk
  • 2 ara renk
  • 3-5 tamamlayıcı renk
  • 2 vurgu rengi

2) Renklerinizi doğru seçin. Aşağıda belirtilen renklere, insanların daha olumlu tepki verdikleri görülmüştür.

Örneğin:

Fonksiyonel renkler: Gri, siyah, mavi, yeşil

Sosyal-duyusal renkler: Kırmızı, sarı, pembe, mor

Hiyerarşi

İşiniz, içeriğin tüketilmesini kolaylaştıran ve dolayısıyla iyi bir marka deneyimi yaratan bir sistem tasarlamaktır. Bu, başlıklar, alt başlıklar, gövde kopyası, resimler, bulanıklaştırma vb. gibi etkili bir içerik akışı oluşturmak anlamına gelir.

Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık ile marka öykünüzün görüntü aracılığıyla aktarılması artık her zamankinden daha önemli. İnsan merkezli görüntüler kullanıyorsanız, görüntüleyenlerinizin ve görüntülerin markanıza nasıl yansıdığı (örneğin çeşitlilik ve cinsiyet) konusunda bilinçli olun.

Örnekleme

Benzersiz bir illüstrasyon stili geliştirmek, içeriğinizi görsel olarak markalaştırmanın akıllı bir yoludur. Stilleri karıştırmayın veya aşırı örneklemeyin. Açık, farklı ve markaya uygun bir stil seçmek istiyorsanız; insanları, karakterleri veya ürünleri nasıl tasvir ettiğinizi bildiğinizden emin olun.

Resimleme

İkonografi bilgiyi hızlı ve basit bir şekilde iletmek için görsel bir kanaldır. Bununla birlikte, ikonografinin amacı açıklığınız ve anlayışınızdır. Tutarlı bir stil kullanın. Çizim stillerini karıştırmayın ve farklılaşın. Onları sezgisel hale getirin.

Temel küçük resim simgelerinden kaçınmak istiyorsanız, sembolizm ile fazla iç içe olmayın. Anlaşılabilir olduklarından emin olmak için onları başkaları tarafından onaylatın. Stili basit tutun. Simgelerin anlaşılmasını geliştirmek için basit görsel ipuçları oluşturun. Bunların küçük bir boyutta oluşturulabileceğini de unutmayın. Tüm görüntüler gibi, kültürel yorumların da tasarımınızı nasıl etkileyebileceğini düşünün.

Veri görüntüleme

Mükemmel görsel kimlik tasarımı, veri anlamayı geliştirir ve okuyucunun tüketmesini kolaylaştırır. Kötü tasarım verileri çarpıtır, yanlış temsil eder ve bir markaya olan güveni aşındırır. Bu nedenle, veri görselleştirme yönergeleri tasarlarken en iyi yöntemleri izlediğinizden emin olun.

Video ve Hareketli Grafikler

Markanız videoyu birçok farklı şekilde deneyebilir: açıklayıcı videolar, eğitimler, reklamlar, sahne arkası videolar, sosyal içerik vb. Her kullanım örneği farklı bir şey gerektirebilir. Bu nedenle her biri için net talimatlar verdiğinizden emin olun. Hareketli grafikler için animasyonlu elemanlar gibi şeyleri de unutmayın.

Marka Stili Kılavuzunuzu Unutmayın

Görsel kimliğinizin doğru bir şekilde uygulandığından emin olmak için, ekibinizin her seferinde marka içi içeriklerin nasıl oluşturulacağını gösteren kapsamlı bir görsel kimlik kılavuzu şablonuna ihtiyacı olacaktır.

Görsel kimlik tasarımı ile markanızı nasıl tamamlayabilirsiniz?

gorsel-kimlik4

Görsel kimlik, marka kimliğinin yalnızca bir yönüdür. Kim olduğunuz, ne yaptığınız ve insanların neden markanızı seçmeleri gerektiği bilinmelidir.

Marka kalbinizi belirleyin.

Kişiliğinizi ve sesinizi bulun.

Marka mesajlarınızı ifade edin.

Kreatif ve özgür olun.

Cesur tercihler yapın.

Görsel kimlik tasarımı ile marka öykünüzü etkili bir şekilde anlatın. Marka kimliğiniz, marka öykünüzü yaratıcı şekillerde anlatmanıza yardımcı olacak bir araçtır. Bu aracı doğru ve etkili bir yol ile kullanmak markanızın görünürlüğü için oldukça önemlidir. Hedef kitlenize marka kişiliğinizi; renk, simge ve hikâye unsurlarını kullanarak tanıtın.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message icon_fontawesome=”fa fa-address-card-o”]Güçlü marka hikayesi fikirleri adına kreatif beyin fırtınası yapmak için ipuçlarımızı izleyin ve yüksek kaliteli içerik oluşturmak için Antalya reklam ajansı GuruKafa olarak hazırladığımız görsel kimlik kılavuzuna göz atın. Marka stratejinizin herhangi bir bölümünde yardıma ihtiyacınız olursa, bize ulaşmaktan çekinmeyin.[/vc_message][/vc_column][/vc_row]