Özellikle internet ve kodlama dünyasında sıklıkla rastlanılan ve site sahiplerinin de başvurduğu yöntemlerden biri olan lazy load tanımını öğrenmek için kullanıcılar lazy load nedir gibi aramalar yapıyor. Lazy load tanımı yapmak gerekirse temelinde bir JavaScript, CSS ve HTML kodu olarak söylenebilir. Bir internet adresi ziyaret edildiğinde, bu internet adresi üzerindeki her bir öge tek seferde görülmüyor. Bu kod kombinasyonunun kullanılması aslında ihtiyaç duyulmayan ögenin ekranda görülmemesi prensibine dayanıyor. Bu da tembel yükleme olarak Türkçe adlandırılıyor. Lazy Load kullanılan durumda, ziyaretçinin fare hareketleri baz alınıyor.

Sayfa ilk yüklendiğinde görünmeyen parçaların imleç aşağı indikçe yüklenmesi prensibinde Lazy Load kullanılıyor. Özellikle SEO ve kullanıcı deneyimleri açısından sayfa açılış hızı yer tutsa da lazy load site sahiplerine ve ziyaretçilerine avantaj sağlıyor. Çünkü lazy load, daha fazla ögenin yüklenmesi yerine yeteri kadar ögenin yüklenmesini sağlıyor ve böylece yüklenme süresi daha kısa sürelere iniyor.

lazy load entegresiLazy load entegresi de kullanılan kodların sisteme entegre edilmesiyle gerçekleştiriliyor. Kullanılan farklı kaynak kodlarıyla bu işlem gerçekleştiriliyor ve böylece web sitelerinin hızlarında çeşitli avantajlar yaratılıyor. Lazy load yöntemi dünyada artık sıklıkla kullanılıyor. Kullanıcı deneyiminin ön plana çıktığı ve kişilerin bütün zamanlarını geçireceği web sitesi gibi ortamlarda süreleri artırmak büyük yer tutuyor. Haliyle görsellerden kısmak gibi performansı artıracak çözümler kullanıcıların beğenisini toplamayabilir. Bu sebeple de lazy load yöntemi şu an en çok tercih edilen yöntem konumunda bulunuyor.

Lazy Load İşlemi

Lazy load işlemi aslında bir kod yazma işlemi. Bu kod HTML, Javascript ve CSS kaynaklı olarak yazılabiliyor ve yazıldığı zaman internet sitesi üzerinden sitelere giriş hızını etkiliyor. Özellikle görseller sitelerin ziyaret edilmesi ve içeriklerin incelenmesi gibi unsurlar bakımından önemli bir kısmını oluşturuyor. Ancak görseller boyut olarak fazlaca yer tutuyor, bu da kullanıcıların siteye ulaşma sürelerini uzatarak bir engel oluşturabiliyor. Yazılan kodlar aracılığıyla uygulanan lazy load işleminde sayfaya girildiği an görülemeyen görsellerin yüklenmesi bir nevi erteleniyor. Böylece boyut olarak tasarruf ediliyor ve zaman bakımından kullanıcılar için avantaj yaratılıyor.

Lazy Load Yapma Yolu Nedir?

Lazy load nasıl yapılır? Lazy load yaparak internet sitelerinde kullanmak isteyen pek çok kullanıcı bu prensibi öğrenmeye çalışıyor. Lazy load temelinde bir kod olduğu için HTML, Javascript ve CSS aracılığıyla kullanılıyor. Lazy load nasıl kullanılır denildiği zaman ise yine burada kodlar devreye giriyor. Kullanımıyla çeşitli avantajlar doğuran lazy load kullanım prensibi, temel olarak kodlamaya dayanıyor. Yani web sitelerindeki görsellerin kullanımını performans olarak kaliteli bir şekilde işlemek ve kullanıcılara hızlı bir deneyim sağlayabilmek adına bu kodlar ön plana çıkıyor.

Lazy load işlemini gerçekleştirecek kodları yazabilmek için çeşitli kaynaklar kullanılabiliyor. Genellikle HTML ve Javascript, CSS yolları tercih edilse de WordPress Lazy Load kullanımı da mümkün halde bulunuyor. Bu anlamda kişiler aşağıdaki kodları kullanarak veya WordPress eklentileri sayesinde kolaylıkla WordPress’te de lazy load yapabiliyor.

Lazy Load Kodu

Kullanılacak olan kodlar, HTML, Javascript veya CSS’ye göre değişim gösteriyor. Lazy load kodu bu anlamda farklı şekillerde kullanılıyor. HTML’de yazılacak olan <img class=’’lazy’’ data-src=’’Bu noktaya görselin ismiyle sitede gideceği yol’’ /> koduyla kullanılarak lazy load yapılıyor. CSS’de kullanılacak kodda ise

.lazy { display:block; width:100%; } .text-area { margin:30px 0; } kodu da tercih edilebiliyor. Javascript için ise $(document).ready(function(){ $(window).scroll(function(){ $(‘.lazy’).each(function(){ if( $(this).offset().top < ($(window).scrollTop() + $(window).height() + 100) ) { $(this).attr(‘src’, $(this).attr(‘data-src’)); } }); }) })

kodu tercih edilebiliyor.

SEO Tekniği ve Lazy Load Önemi

SEO ve kullanıcı deneyimi açısından da lazy load büyük yer tutuyor. Nitekim sitelerin ziyaret edilme ve sitede zaman geçirilme gibi hususları düşünüldüğü zaman, yüklenme hızı büyük önem taşıyor. Bir internet sitesine girildiği zaman ögelerin yavaş yüklenmesi, kullanıcıların o siteyi daha sonra ziyaret etme ihtimallerini azalttığı gibi sitede kalma sürelerini de azaltıyor. Kişiler özellikle böyle bir hız çağında sitelerde geçirdikleri sürenin kısalmasını bekliyor. Bu anlamda lazy load SEO kapsamında büyük bir yer tutuyor. Aynı zamanda lazy load ve hız unsuru da bu kapsamda öne çıkıyor. Bir sayfanın yüklenmesini, kullanılan kaynak kodlarıyla lazy load yöntemi yarıya kadar düşürüyor ve böylece sayfanın ziyaret edilebilirliği artmış oluyor.

Tembel yükleme hem kullanıcılara hem de web site sahiplerine avantaj sağlarken, web sitesi sahipleri ve içerik üreticileri için SEO anlamında da fark yaratıyor. Yani özellikle web sitelerde zaman geçirme ve sitelerin tercih edilebilme gibi unsurlarında üstünlük sağlıyor.

lazy load işlemiLazy Load İçin Verilebilecek Örnekler

Lazy load tekniğini bu işe hâkim olan kişiler kavrayabiliyor; ancak özellikle yeni başlayan kişiler için tam olarak ne olduğunun anlaşılabilmesi zor olabiliyor. Aslında bir örnek üzerinden lazy load anlatımı yapmak gerekirse; bir internet sitesini ziyaret ediyorsunuz. Ancak sitede ana sayfada gördüğünüz içerikle sınırlı kalmıyor, sayfayı Mouse imleci ile aşağı kaydırmanız durumunda sayfanın geri kalanına ulaşabiliyorsunuz. Lazy load konusunda da imlecinizi aşağı indirmedikçe aşağıdaki unsurlar yüklenmemiş oluyor. Yani bir otomobil firmasının internet sitesine girdiniz ve araç resimlerine bakıyorsunuz diyelim. Daha aşağı inmedikçe buradaki görseller yüklenmiyor ve yüklenmediği için de siteye ilk giriş anınız da site de dolaşma şekliniz de daha hızlı oluyor. İşte lazy load örnekler konusunda bunun gibi çeşitli örneklerle çoğaltılabiliyor ve farklı birçok alanda bu kod kullanılarak avantajlar sunuluyor.

Lazy Load Ne Gibi Avantajlar Sunuyor? Lazy Load Yararları

Lazy load avantajları farklı farklı konularda olabiliyor. Hem kullanıcılara hem de site sahiplerine bu kod çeşitli avantajlar doğurabiliyor. Bu avantajlardan bazılarına örnek vermek gerekirse:

  • Bant genişliği yüksek miktarda korunuyor. Yani sadece istendiği zaman kullanıcılara içerik sağlayan bu kod, bant genişliğini korumaya yardımcı oluyor.
  • İlk giriş yüklenme süresinin minimuma indirilmesini sağlıyor. Bir web sayfası ilk ziyaret edildiği an yüklenme süresini lazy load kısaltıyor ve böylece kullanıcının rahatlıkla web sitesine girebilmesine yardımcı oluyor.
  • Lazy load aynı zamanda sistemin kaynağını da koruyarak sunucu ve istemciler açısından olumlu sonuçlar doğuruyor.
  • Lazy Load yararları bunlarla da sınırlı kalmıyor. Sayfaların hızlı açılması, istatistiksel olarak gösteriyor ki sayfalardan hemen çıkma oranını da düşürüyor. Böylece bir web sitesinde kullanıcının daha fazla zaman geçirebilme imkânı artmış oluyor.
  • Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar aynı zamanda görmek istedikleri kadar görsel ve içeriği görmüş oluyor.
  • İhtiyaç dışında tüketilecek olan kaynaklar engellenmiş oluyor ve güç tasarrufu sağlanmış oluyor.

Kısaca özetlemek gerekirse; lazy load hem kullanıcı hem de web sitesi sahipleri için büyük avantajlar sağlıyor. Kullanıcı deneyimini artırarak verimli zaman geçirebilmeyi sağlamak gibi temel iki noktanın yanında, performans ve güç dengelerinin sağlanması da lazy load sayesinde mümkün oluyor. Web sitesi sahipleri de kullanılan bu kodlar aracılığıyla birçok avantajdan kolaylıkla yararlanabiliyor. Dünyada birçok web sitesi artık lazy load yöntemini kullanıyor ve kullanıcı deneyimini bu şekilde zenginleştiriyor.