Her geçen gün bir yeniliğe tanıklık ediyoruz. Blockchain teknolojisi bu kez sanatı dijitalleştirdi. Son zamanlarda adından oldukça sık bahsettiren (NFT) “Non-fungible token” yani “değiştirilemez jetonlar” milyon değerindeki eserleri ile epey dikkat çekiyor. Dijital sanat eserlerinden tutun da sosyal medyada atılan tweetlere kadar birçok şey açık artırma yöntemiyle NFT olarak değer kazanıyor. Peki nedir bu NFT? Dedik ve sizin için milyon değerindeki NFT’leri araştırdık.

NFT Nedir?

Değiştirilemez jetonlar yani NFT’ler, ethereum ve bitcoin gibi kripto para birimlerini destekleyen dijital veri tabanı olarak blokchain zincirine bağlı dijital içerik parçalarıdır. Sanat, ses, müzik veya videolar gibi gerçek dünyadaki nesneleri temsil eden dijital bir öğedir. Kripto para birimiyle alınıp satılır. 2014 yılından beri var olmasına rağmen NFT’ler trend olma yolunda yükselerek günümüzde daha popüler bir hale geldi. NFT’lerin en önemli özelliği eşsiz olmasıdır. Değiştirilemez ve kopyalanamazlar. Fiziksel para ve kripto para birimleri “değiştirilebilir”dir; fakat NFT’ler farklıdır. Birbiriyle doğrudan takas edilemez. Hepsinin kendine özgü dijital bir imzası vardır. Hemen hemen her şeyi temsil edebilen NFT’ler birbirine benzemez ve bu benzersizlik sayesinde değerli hale gelirler. NFT’nin tercih edilmesi ve popüler olmasındaki bir diğer özellik ise; dijital sanatçının, ilgili sanat eserinin el değiştirmesi durumunda yapılan satış üzerinden komisyon alabilmesidir. NFT ile ilgili tüm veriler güvenli bir şekilde saklanır. NFT’lerin mülkiyeti ilk sahiplerine kadar kolayca takip edilebilir.

nft nasıl yapılır

NFT Nasıl Yapılır?

Dijital cüzdanı olan herkes bir NFT oluşturabilir, varlıkları satın alabilir ve dilediği zaman satışa çıkarabilir. Bunun için tasarımcı olmanıza ya da akıllı sözleşmelerin programlama dillerini bilmenize gerek yok. Başka bir sanatçıya belli bir ücret karşılığı hazırlattığınız eseri NFT olarak satışa sunabilirsiniz. Aynı zamanda kripto para hakkında detaylı bir bilgiye de ihtiyacınız yok. Tabii bu konuda kapsamlı bilgi sahibi olmak size katkı sağlayacaktır. Bu şekilde piyasayı daha iyi analiz edip, kolayca takip edebilirsiniz. NFT’lerinizi hangi blockchain tabanı üzerinden satışa sunacağınıza karar vermeniz ve sanal bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Ethereum şu anda bu hizmet konusunda lider. Her blockchain’in kendi standardı, uyumlu cüzdan ve pazar yeri var. Eğer NFT oluşturmak ve satmak gibi bir fikriniz varsa OpenSea, Binance ve Superrare gibi sitelerde kayıt oluşturduktan sonra sanal cüzdanınızı bu sitelere bağlamalısınız. Metamask, Coinbase wallet, WalletCollect popüler olan sanal cüzdanlar. Oluşturmuş olduğunuz tasarımı NFT’ye dönüştürmek için internette bulunan hazır kodları kullanabilirsiniz. Sonrasında ilgili dosyayı sisteme yükleyin. Yüklediğiniz NFT dosyasının, bir koleksiyona ait olup olmadığı veya kopyası olup olmadığı sorgulanır. Onaylanan eseri belirli bir ücret (gas fee) karşılığında yükleyebilirsiniz.

Milyon Dolarlık NFT’ler

NFT’ler son zamanlarda oldukça popüler hale gelmeye başladı. Bazı NFT’ler milyon dolara mal oluyor. Gelelim bu en pahalı NFT örneklerine…

Everydays The First 5000 Days

  • “Everdays: The First 5000 Days”

Beeple olarak bilinen dijital sanatçı Mike Winkelmann tarafından yaratılan “Everdays: The First 5000 Days” adlı dijital eser, çevrim içi düzenlenen bir müzayede ile 69,3 milyon dolara satıldı. Beeple tarafından 13 yıldan fazla sürede yaratılan ve 5000 resmi içinde barındıran bu kolajda; Donald J. Trump, Hillary Clinton ve Kim Jong-un gibi politikacılardan, Pokemon ve Mickey Mouse gibi çizgi film karakterlerine kadar geniş bir perspektifte ve farklı tarzlarda çalışmalar yer alıyor.

  • “CryptoPunks”

En pahalıya satılan NFT örneği olarak “CryptoPunks” diyebiliriz. Birkaç seriden oluşan bu eserin yalnızca bir serisi (CryptoPunk #7523) 11,8 milyon dolara satılmıştır. Algoritmik olarak oluşturulan (piksel) sanat görüntüleridir. Koleksiyonda; serseri görünümlü dişi ve erkekler, uzaylılar, maymunlar ve nadir türler mevcut. Oldukça yoğun ilgi gören bu koleksiyonun tamamı toplamda 530 milyon dolara satılmıştır. VISA 150.000 dolar karşılığında bir dişi CryptoPunk satın aldı. #7610 olarak anılan bu CryptoPunk 3.840 adet dişiden biridir.

  • “Crossroad”

2020 ABD seçimlerinin sanatsal bir yorumu olarak Beeple (Mike Winkelmann) tarafından hazırlanan “crossroad” adlı 10 saniyelik video, kripto para yatırımcısı ve matematikçi Pablo Rodriguez-Fraile tarafından 6,6 milyon dolara satıldı.

NFT’nin Geleceği

NFT çok yeni bir teknoloji bu nedenle hayatımızda kalıcı mı yoksa geçici mi bir yer edinecek bilmiyoruz. Ancak kripto para uzmanları sayısız özellikleri bulunan NFT’nin gelecekte günlük hayatımızın bir parçası olacağını söylüyor.