Skip to main content

Gelişen teknolojiyle birlikte her gün yeni uygulamalarla karşılaşıyoruz. Yalnızca uygulama değil teknolojik ürünler de çok çabuk hayatımıza entegre oluyor ve tasarım talebi artıyor. Bu noktada tasarımın organizasyondaki rolü haliyle büyüyor, şirketlerde tasarım ekipleri genişliyor, tasarım sürecinin ve inşa edilen ürünlerin teknik karmaşıklığı da giderek artıyor. Potansiyel müşterilerini kaybetmek istemeyen firmalar, ürün veya hizmetin tanınabilir olması adına web sitelerinden sosyal medyaya ve ürün ambalajlarına kadar tutarlı marka temas noktalarına ihtiyaç duyuyor. Peki, firmalar markaya özel, pazarın talep ettiği hızda ve benzersiz tasarımları nasıl üretebilir? İşte bu sorunun cevabı DesignOps. Özellikle büyük firmalar, tasarım sistemlerini ölçeklendirmek ve başarıya ulaşmak için DesignOps’a güveniyor. Piyasadaki şiddetli rekabet günden güne artıyor. Dolayısıyla bir grup deneyimli ve yetenekli insanı bir yerde toplamak oldukça önemli ve başarıya giden büyük bir adım. Büyük bir firmaysanız ve gelişen bir ürün tasarım ekibi oluşturmak istiyorsanız, DesignOps’a yatırım yapmalısınız.

DesignOps Nedir?

DesignOps, yaratıcı tutarlılık ve kullanıcı deneyimi söz konusu olduğunda “tasarım çalışmasının nasıl yapıldığını” “nelerin önemli” olduğuna bağlayan bir disiplindir. Genellikle, rolü tasarım sürecini tasarlamak, planlamak ve yönetmektir. Tasarım ekibi operasyonlar, iş süreci, kaynak tahsisi ve lojistikle ilgilenen insanlardan oluşan bir ekiptir. Tasarım operasyonlarının nihai amacı, tasarım ekibinin verimliliğini artırmak ve tasarım çıktısının kalitesini iyileştirmektir. Kısacası tasarım ve ürün geliştirme ekipleri, iş akışları için değişimi ele almaya ve kolaylaştırmaya ve projelerin genel kalitesini iyileştirmeye yardımcı olan bir araçtır.

Amaç;

  • Doğru becerilere ve ortak amaca sahip insanlardan oluşan bir ekip oluşturmak.
  • Verimli iş akışları oluşturmak.
  • Tasarım çıktılarının kalitesini ve etkisini iyileştirmek.
  • Büyüyen ve gelişen tasarım ekiplerinin operasyonel süreçlerini yönetmek.

DesignOps terimi en az 3 yıldır kullanılmaktadır. Bu terim ortaya çıkmadan önce bile, rolün kendisi zaten mevcuttu. 2020 yılı itibari ile DesignOps yükselişini zirveye taşıdı.

designops nedirDesignOps’un Rolü Nedir?

DesignOps’un yani tasarım operasyonları yönetiminin ana rolü, tasarım ekibinin zamanını korumaktır. Böylece engel veya dikkat dağıtıcı olmadan işlerini yapmaya odaklanabilirler. DesignOps ile ilgili daha fazla bilgiyi DesignOps 101 e-kitabından da edinebilirsiniz.

DesignOps rollerinden bazıları;

Operasyon Yönetimi

Tasarım ekibinin uzun vadeli hedeflerinin ne olduğuna ve bunlara nasıl ulaşabildiğine dair net bir tasarım yol haritası geliştirmeyi içerir.

Süreç Tasarımı

DesignOps, tasarım sistemleri oluşturarak ekibin ihtiyaç duyduğu araçların planlamasını ve tasarım sürecini yönetir. Tasarım ekibinin ürün ekipleriyle yapacağı iş birliğine dair çerçeveler oluşturur.

İletişim Stratejisi Oluşturmak

Tasarım operasyonları yöneticisi, tasarım ekibi ile organizasyonun geri kalanı arasında bağlantı görevi görür. Ürün yöneticileri ve bir ürün geliştirme ekibi ile iletişim akışını sağlar. DesignOps, tasarım ekibinin kolay erişim için ihtiyaç duyduğu tüm dosyaları ve kaynakları depolamak için bir sistem oluşturur.

Tasarım Ekibinin Kültürünü Oluşturmak

DesignOps ekibi, tasarım ekibinin profesyonel gelişimi için atölye çalışmaları ve eğitimler düzenler. Ayrıca tasarım ekibinde bir topluluk duygusu yaratmak için takım oluşturma etkinlikleri de düzenler.

Bütçe Kontrolü

DesignOps, tasarım ekibini çalıştırmanın maliyetini belirler ve bu maliyetleri doğrular. Onaylanan bütçenin tasarım ekibi içinde nasıl dağıtılacağına karar verir.

Yasal Süreç

Kullanıcı testi sırasında kullanılan Gizlilik Sözleşmesi ve katılımcı izin formları oluşturmak için hukuk ekibiyle birlikte çalışır.

DesignOps nedirDesignOps Neden Önemli?

DesignOps’un önemini anlamak için öncelikle tasarım ekiplerinin karşılaştığı zorluklara bakmakta fayda var. Birçok firmada tasarım talebi artmaya devam ederken tasarımcıların iş hacmi yükseliyor. Ek olarak tasarım dışında yapmak durumunda oldukları başka görevleri de var. (Toplantılara katılmak, e-postalara cevap vermek ve diğer ekiplerle olan iş birliğini takip etmek.) Bunun dışında birçok tasarım ekibi, işlerini yürütmek için ihtiyaç duydukları tüm araçlara erişemiyor. Başarısı, tasarım projelerini ne kadar hızlı sürede üretebildikleri ile ölçülen tasarımcıların motivasyonu ve yaratıcılığı azalıyor. Dolayısıyla tasarım ekiplerine daha verimli bir ortam oluşturmak için DesignOps’a ihtiyaç duyuluyor diyebiliriz.

DesignOps’u uygulayan firmalar, tasarımı ölçeklendirmeyi kolaylaştıran tasarım sürecini düzene sokarak tüm bu verimsizlikleri ortadan kaldırır, tasarımcıların karşılaştığı tüm engelleri ortadan kaldırırken tasarım sürecine yapı ve tutarlılık getirir. Tüm bu yazdıklarımızı özetleyecek olursak: DesignOps, özellikle tasarımcıların mümkün olan en anlamlı işi başarmalarını sağlayarak hem yaratıcılığı hem de genel etkiyi desteklemeye odaklanır. Firmalar tasarıma ne kadar ihtiyaç duyarsa, DesignOps’a da o kadar ihtiyaç duyarlar.

Leave a Reply