Gündelik hayatımızın büyük bir parçasını oluşturan sosyal medya uygulamalarına, her gün yeni bir platform ekleniyor. Temelinde birbirinden farklı özellikleri bulunsa da bu ortamların gitgide birbirine benzediğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz zamanlarda ise oldukça farklı bir platformla karşılaştık. Clubhouse; fotoğraf, video veya yazılı herhangi bir paylaşım yapamadığımız bir platform. Yalnızca sesli sohbet özelliği bulunan bir uygulama. Pandemi döneminde sosyalleşmeye oldukça ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda çokça rağbet gördü.

Clubhouse Nedir?

Clubhouse, sesli sohbet özelliği üzerinde yoğunlaşan, kullanıcılarına sesli sohbet odaları sunarak etkileşim kurmalarını ve içerik oluşturmalarını sağlayan bir platformdur. 2020 Nisan ayında Alpha Exploration Co. Yazılım şirketi tarafından kurulan uygulamanın, Türkiye’de popüler olması 2021 Ocak ayını buldu. Pandeminin zirve yaptığı bu dönemde herkesin görüntülü, sesli uygulamalara olan ilgisi arttı. Dolayısıyla Clubhouse’un tam da bu noktada birden kazandığı üne şaşırmamak gerekiyor. İlk çıktığı dönemde yalnızca IOS destekli olan bir uygulamaydı, şimdi ise Android kullanıcılarının da kullanabildiği bir uygulama.

Clubhouse Nasıl Kullanılır?

Uygulamayı indirdikten sonra profil oluşturuyorsunuz. SMS onayından sonra bekleme listesinde yerinizi alıyorsunuz. İkinci bir seçenek olan davet seçeneği de bulunmakta. Halihazırda uygulamayı kullanan birinin size  göndereceği davet bağlantısıyla da uygulamayı kullanabilirsiniz. Tabii bu davet isteklerinin bir sınırı bulunmakta, ne kadar çok aktif kullanırsanız o kadar çok davet etme hakkı kazanırsınız. Uygulamaya giriş yaptığınızda ilginizin olduğu konuları seçebilirsiniz ve bu alanları takip edebilirsiniz. Buna göre size uygun olabilecek konu başlıklarındaki diğer kullanıcıların oluşturduğu sohbet odaları karşınıza çıkacaktır. Dilediğiniz, merak ettiğiniz bir odaya dinleyici olarak katılabilirsiniz. Eğer sohbete dahil olmak isterseniz el kaldırma ikonuna tıklamanız gerekir. Moderatör, isteğiniz üzerine onay verirse sohbete katılabilir, düşüncelerinizi dilediğiniz gibi paylaşabilirsiniz. Yönetici, konuşmacı ve dinleyicilerin yer aldığı bu platformda, siz de kendi sohbet odanızı istediğiniz konu başlığı altında oluşturabilirsiniz. Birkaç farklı oda seçeneği bulunmakta; herkesin katılacağı “open”oda, sadece davet edeceğiniz insanların katılacağı “closed” oda, arkadaşlarınızın katılacağı “social” oda. Topluluk oluşturmak isterseniz de Club açıyorsunuz; fakat bunun için bir başvuru süreci bulunmakta. Club, markaların Clubhouse’da yer alabileceği bir ortam oluşturuyor. Kime ulaşmak istiyorsanız o doğrultuda odanızı oluşturabilirsiniz.

Clubhouse nasıl kullanılır

Clubhouse Algoritması Nasıl Çalışır?

Algoritma karşınıza ilgi alanlarınız ve takip ettiğiniz kişileri baz alarak içerik çıkarıyor. Yeni içerikler için anahtar kelimelerle arama yapabilirsiniz. Sürekli aynı tarzda içerikler görmemiş olursunuz. Clubhouse’da içerik üretmek, ön plana çıkmak istiyorum diyorsanız bazı adımlara dikkat ettiğinizden emin olun. Her yerde olduğu gibi burada da SEO önemli bu yüzden profilinize eklediğiniz anahtar kelimelere özen gösterin. Sadece ne yazdığınız değil aynı zamanda hangi sırayla yazdığınız da önemlidir. En önemli anahtar kelimeleri en başa yazabilirsiniz. Clubhouse’da belirli aralıklarla, düzenli olarak oda açarsanız ve açtığınız odaya uygun konu başlığını yazarsanız hedef kitlenize daha kolay ulaşabilirsiniz.

Clubhouse ve Güvenilirlik

Güvenilirlik her sosyal medya için dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Bu gibi uygulamalara üye olurken belki de çoğumuzun okumadan geçtiği gizlilik sözleşmeleri sonradan başımızı ağrıtabilir. Verilerimizi, kişisel bilgilerimizi bu uygulamalarla paylaşma konusunu iyi düşünmeliyiz. Gelelim, Clubhouse güvenirliğine. Uygulamaya kaydolurken kişisel bilgilerinizi paylaşmak durumundasınız. Bu hemen hemen her uygulama için değişmeyen bir durum. Uygulama üzerinden paylaştığınız içerikler, bilgiler veri olarak toplanabilir. Ses odaklı Clubhouse’da içinde bulunan, katılım sağladığınız odalarda konuşulanlar geçici de olsa kayıt altına alınıyor; fakat odadaki başka birinin konuşulanları harici bir aygıtla kayıt altına alabileceğini de unutmayın. Bu durumun pek güven yaratmadığını söyleyebiliriz. Bu tarz uygulamalarda toplanan verilerimize ne olacağı konusunda emin olamıyoruz. Kişisel veri üye olurken doldurduğumuz bilgileri ve fotoğrafları kapsıyor. Clubhouse Türkiye’deki kullanıcıları için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na (KVKK) uyumludur. Önemli nokta şu ki: İngilizce olarak sunulan ve Kaliforniya Tüketici Gizliliği Yasası uyarınca hazırlanan Gizlilik Politikası’nın ise KVKK’ya tam olarak uyumlu olduğunu söyleyemeyiz. Biz yine de özellikle bir tartışma ortamı olma yönüyle öne çıkan Clubhouse’da nasıl davranacağımıza dikkatli karar verelim. İngiltere’de bir yazılım şirketi olan Keepnet Labs insanları tedbirli olmaları konusunda uyarıyor.

Clubhouse Alternatifi Uygulamalar

Günlük hayatımızda, iş hayatımızda kullandığımız çoğu uygulamanın alternatifi var. Clubhouse’un birden yakaladığı bu ilgi, benzersiz bir uygulama olduğu için değil. Clubhouse’un bu kadar ilgi görmesi diğer sosyal medya platformlarını da harekete geçirdi. Peki bu alternatif uygulamalar neler?

clubhouse nedir nasıl kullanılırReddit Talk

Reddit, ABD merkezli bir sosyal içerik paylaşım platformudur. Canlı konuşma desteği sunan bir özellik geliştirmiştir. Clubhouse’a oldukça benzeyen bu yeni platform test aşamasında. Öncelikli olarak odalarda yalnızca moderatörler konuşabilecek. Reddit talk kullanıcıları, profillerini diledikleri emojileri kullanarak kendi kişisel zevkine göre düzenleyebilecek. Bu  özelliği denemek isteyenlerin bekleme listesine kaydolması gerekiyor.

Twitter Spaces

Twitter gibi tartışma ortamı olan platformların, sesli sohbet özelliği geliştirmesi konusunda herkes hemfikirdi. Kullanım amacı açısından birbirine benzediğini söyleyebiliriz. Clubhouse’un ana akıma girmesiyle Twitter Sapces özelliğini ortaya koydu. Twitter Spaces, herkese açık ve herkesin katılabileceği bir ortam. Kendi alanınızda kimlerin konuşabileceğini, herkes, davet ettiğiniz kişiler ve izlediğiniz kişiler olarak belirleyebiliyorsunuz. Şu anda 10 kişinin katılımıyla sınırlı. Bunun yanında bahşiş özelliği de bulunan Spaces, yayıncılara para kazandırabilecek. Nisan ayında kullanıcılara sunulan uygulamayı tercih edebilirsiniz.

Discord

Bir diğer alternatif uygulama olarak Discord’u söyleyebiliriz. Yine aynı şekilde sesli sohbet edebileceğiniz ve oda kurabileceğiniz bir uygulama. Özel veya genel ses kanalları oluşturabilir, gizliliği sağlayabilirsiniz. Discord’un Clubhouse’a artısı olarak şunu söyleyebiliriz: ana sayfada ses kontrollerini sağlayabilirsiniz. Kimin konuştuğunu sorunsuz görebilir ve uygun olmayan durumlarda kullanıcıları odadan çıkarabilirsiniz.

Leher

Leher, Clubhouse deneyimi sunan Hindistan menşeili bir uygulamadır. Sadece sesli değil aynı zamanda görüntülü sohbet seçeneği sunar. İlgi alanlarınıza göre topluluk yaratabilir veya bunlara katılım sağlayabilirsiniz. Clubhouse aksine davet ile katıldığınız değil herkese açık bir uygulamadır.