İş hayatında önem verilen konulardan biri de “network”tür. Sektörden profesyonel kişilerle tanışmak ve fikir alışverişinde bulunmak oldukça değerlidir. Linkedin bizlere tam olarak bunu sağlıyor. Tabii ki bunun için bazı dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut. Bu yazımızı  Linkedin’de nasıl daha etkili olabiliriz? Üzerine sizler için derledik. Etkili bir Linkedin hesabına ihtiyacım var diyorsanız okumaya devam edin.

Linkedin Nedir ve Niçin Kullanılır?

Her sosyal medya ağının kendine has özellikleri ve amaçları bulunmaktadır. Hepimizin vazgeçilmez bir sosyal medyası vardır; kimi için metin tabanlı Twitter kimi için fotoğraf ve video tabanlı Instagram. Profesyonel iş hayatının vazgeçilmez sosyal medyası ise Linkedin diyebiliriz. Linkedin internet ortamındaki en geniş profesyonel ağdır. Linkedin, sektörünüze dair iş ve staj ilanlarına ulaşmanıza, sektörden kişilerle profesyonel bağlantılar kurmanıza ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Bunlara ek olarak kendinize özgü oluşturmuş olduğunuz profiliniz oldukça önemli. Eksiksiz bir Linkedin profili sizi ulaşmak istediğiniz noktaya kolayca götürecektir. Linkedin profiliniz bir nevi CV görevi görmektedir. Burada; eğitimleriniz, becerileriniz ve deneyimleriniz gibi kategoriler bulunmaktadır. Bu kategorileri eksiksiz doldurmanız uygun fırsatları ve bağlantıları sizin önünüze çıkaracaktır. Linkedin’i ister masaüstünden isterseniz de mobil uygulaması üzerinden kullanabilirsiniz. Profilinizin yanı sıra Linkedin sayfanızda paylaştığınız; fotoğraflar, videolar ve makaleler de öne çıkmanız açısından önemlidir. Aktif bir Linkedin kullanıcısı olmanız profesyonel hayatınızdaki basamakları kolayca çıkmanızı sağlayacaktır.

etkili linkedin profiliEtkili Bir Linkedin Profili Nasıl Oluşturulur?

Linkedin verilerine göre şu anda dünya üzerindeki toplam kullanıcı sayısı yaklaşık 727 milyon. Türkiye’de ise toplam kullanıcı sayısı yaklaşık 8,5 milyon olarak görülmektedir. İş hayatının getirdiği profesyonellik sektörden kişilerle herhangi bir sosyal medya üzerinden bağlantı kurmamıza pek olanak sağlamıyor. Dolayısıyla iş aradığımızda, kariyer alanında gelişmek istediğimizde veya iş/sektör anlamında sosyalleşmek istediğimizde ihtiyacımız olan en etkili kanal Linkedin oluyor. Peki, Linkedin’de daha görünür olmak ve başarıyı yakalamak için profilimizi nasıl daha etkili hale getirebiliriz ve nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Tüm bunları sizin için listeledik.

Profil Fotoğrafı

  • Linkedin profilinizde kullanacağınız fotoğrafın sizinle alakalı oluşacak ilk izlenimi doğrudan etkilediğini unutmayın. Daha profesyonel, yüzünüzün net göründüğü ve güncel bir fotoğraf seçmelisiniz. Unutmayın profil fotoğrafı olan hesaplar, olmayanlara göre 11 kat daha fazla görüntüleniyor.

Profil Bilgileri

  • Yazımızın başında da dediğimiz gibi Linkedin profiliniz bir nevi CV niteliği taşır. Dolayısıyla CV’de yer vereceğiniz her detaya profilinizde de yer vermelisiniz. Eksik bilgilerle dolu bir profil pek işinize yaramaz. Beceriler, deneyimler, sertifikalar vs. mutlaka profilinizde yer almalı ve profilinizin daima güncel olmasına özen göstermelisiniz.

Hakkında/Özet

  • Çoğu kişinin boş bıraktığı bir alan olsa da etkili bir Linkedin profili için oldukça önemlidir. Bu alanda sahip olduğunuz becerilerinizin önemine, başarılarınıza ve profilinizi inceleyen kişilerin sizin hakkınızda bilmesi gerektiğini düşündüğünüz bilgilere yer verin.

Bağlantılar

  • Bağlantı kurmak, Linkedin’in en önemli özelliklerinden biridir. Sektörünüzden kişileri takip edebilirsiniz. Doğru ve yüksek sayıda bağlantınızın olması arama sonuçlarındaki görünürlüğünüzü de artıracaktır. İş bulma noktasında bu bağlantıların desteğini muhakkak göreceksiniz.

Algoritma Dostu İçerikler

  • Linkedin’de çok sayıda bağlantınızın olması tek başına bir işe yaramaz. Her platformda olduğu gibi burada da öne çıkmak için algoritma dostu içerikler paylaşmalısınız. Erişiminizin yüksek olması sizi her zaman öne çıkarır.
  • Etiketler sizin daha çok görünmenizi sağlayacak ve gönderinizin erişimini artıracaktır. Paylaşımda bulunacağınız konuda kullanılan etiketleri araştırabilirsiniz. Etiket sayısının en ideali 5-6 daha fazlasını kullanmak pek sağlıklı olmayabilir.
  • Videolar, görsel veya yazılardan her zaman daha fazla etkileşim alıyor. Bu her platformda böyle olmuştur. Bu yüzden paylaşımlarınızda daha çok video tercih edebilirsiniz.
  • İnsanların ilgileneceğini düşündüğünüz içerikler yapın ve bunu doğru zamanda paylaşın. Bu içerik Linkedin’e uygun mu? İnsanlar bu içerikler ile ilgilenir mi? Gibi soruları kendinize sormakta fayda var.

etkilil linkedin yönetimiEtkili bir Linkedin Hesabı Neden Önemli?

İş hayatına başlamadan önce kafamızda çok fazla soru işareti oluyor. İşte bu sorulara erkenden doğru cevabı bulabilmek Linkedin ile mümkün. İlişki yönetimi ve network her sektörde önemlidir. Linkedin sektörünüzle alakalı güncel bilgileri öğrenmenize, kariyer yönetiminize, insanlarla bağlantı kurmanıza katkı sağlar. Linkedin profilinizde yer alan bilgiler ve ortaklarınız veya müşterilerinizin profilinize yazacağı referans yazısı sayesinde ilgili kişiler sizinle iletişime geçebilir. Bağlantılarınız sayesinde ise iş hayatında yeni fırsatlarla karşılaşabilirsiniz. Tüm bunları özenli bir şekilde uyguladığınızda başarıya daha hızlı ulaşabilirsiniz.