Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?
Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?
Instagram stratejisini araştırmak için biraz zaman harcadıysanız, muhtemelen sürekli değişen “Instagram algoritması” hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Bu algoritmalar kullanıcıların ilgisini çekebilecek içerikleri akışlarında veya keşfet sayfalarında onlara sunmak için kullanılır. Instagram piyasaya ilk çıktığında takip ettiğiniz kişilerin içeriklerini kronolojik bir sırayla sunuyordu. Zamanla kullanıcı sayısı ve paylaşılan içeriklerin sayısı arttıkça akışımızdaki her şeyi görmek imkânsız hale gelmeye başladı. Bu nedenle Instagram, gönderileri en çok neye önem verdiğinize göre sıralayan bir algoritma geliştirdi ve kullanıcılara sundu. Bu ve bunun gibi algoritmaların ne olduğunu ve içerik akışınızı daha sağlıklı hale getirmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Instagram Algoritması Nedir?
Instagram algoritması, platformun hangi içeriğe öncelik verilmesi gerektiğini ve hangilerinin kullanıcının akışında yer alması gerektiğini belirleyen kurallar dizisidir. Daha detaylı olarak bu algoritmalar hangi gönderilerin haber akışının en üstünde ve hangi sırayla yer alacağını, keşfet sekmesinde hangi gönderilerin öne çıkacağını ve hikâyelerin veya canlı yayın videolarının hangi sırayla gösterileceğini belirler. Bu sıralama sistemi, kullanıcı deneyiminin her kullanıcının tercihlerine göre son derece kişiselleştirilmesini sağlar. Bunu akılda tutarak algoritmaların gerçekte nasıl çalıştığını anladıktan sonra içerik stratejinizi onunla birlikte çalışacak şekilde uyarlayabilirsiniz. Şimdi gelelim bu algoritmaların nasıl çalıştığına.
Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?
Uygulamanın her bölümü, takipçilerinizle olan ilişkiniz, içeriğin alaka düzeyi ve yayınınızın güncelliği hakkındaki ayrıntıları hesaba katar. Akışınızı ve hikâyelerinizi, keşfet sekmesini uyaran faktörler farklıdır. Bunu daha detaylı ele alacağız, ancak uygulamanın her bölümünün aşağıdakileri de hesaba kattığını bilmek önemlidir:
- Takipçilerinizle ilişkiniz:Birbirinizi takip ediyor musunuz? Birbirinizin gönderilerine etkileşimde bulunuyor musunuz? (beğeni, yorum ve kaydetme gibi.)
- İçeriğin alaka düzeyi:Instagram, kullanıcıların ilgisini izler ve belirli bir fotoğraf veya videoda insanların istediği içeriği sunmak için neye ihtiyacı olduğunu belirler.
- Gönderinizin güncelliği: Daha yeni gönderiler eskilerine göre önceliklidir.
Bu bilgilere dayanarak Instagram algoritması, bir kişinin bir gönderiyle etkileşime girme olasılığını hesaplar ve buna ilgi puanı denir. Bu da gönderilerin özet akışında görüntülenme sırasını belirler.
Akış ve Hikâyeler Nasıl Sıralanır?
Akış ve hikâyeler kısmında bulunan içerikler istisna reklamlar dışında çoğunlukla takip ettiğiniz kişiler tarafından paylaşılan son gönderilerdir. Bunların sıralaması ise girdiğiniz etkileşim oranına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Akış ve hikâyelerin sıralamasında temel alınan faktörler şunlardır:
- Gönderi bilgileri: Instagram algoritması, bir gönderinin popülerliğine beğeniler açısından bakar. Aynı zamanda gönderi zamanlaması, süre (videolar söz konusu olduğunda) ve konum gibi ayrıntıları da dikkate alır.
- Etkileşim sıklığı: Paylaşımı yapan kişinin sizin için ne kadar önemli olduğunu anlamak için Instagram, o kişi ile ne sıklıkta etkileşimde bulunduğunuz ve bu etkileşimlerin yakın zamanda olup olmadığı gibi durumları dikkate alır.
- Kullanıcı etkinliği: Instagram beğendiğiniz gönderi sayısı ve ne tür içerikle etkileşime geçme eğiliminde olduğunuzu anlamaya çalışır kısacası ilgi alanınızı çözmeye çabalar.
Akışınızda, yorum yapma, beğenme, kaydetme ve profil fotoğrafına dokunma olasılığınızın yüksek olduğu hesapların içeriğini görme sıklığınız artar. Zaman içinde bu faktörler değişiklik gösterebilir. Instagram ilgilendiğiniz şeyi daha iyi ortaya çıkarmak için çalışır. Hikâyeler kısmına gelecek olursak aynı şeyler orada da geçerli, fakat “yeniden paylaşılan” hikâyelerin daha önce gösterilmeyen kişilere öncelikli olarak gösterildiğini söyleyebiliriz.
Keşfet ve Reels Neye Göre Sıralanır?
Keşfet sayfasının temel amacı, sizi yeni şeylerle tanıştırmaktır. Bu nedenle, bu gördüğünüz şeylerin büyük çoğunluğu takip ettiğiniz hesaplardan çok farklıdır. Keşfet algoritması, hangi gönderilerin sıralanacağını belirlemek ve ilginizi çekebilecek fotoğrafları ve videoları bulmak için geçmişte beğendiğiniz, kaydettiğiniz ve yorum yaptığınız gönderilere bakar. Ardından, bu gönderilerle başka kimlerin etkileşime girdiğini ve diğer hangi hesaplarla ilgilendiklerini öğrenir. Bu, Instagram algoritmasının keşfet sayfanız için hangi gönderilerin sıralanacağını daraltmasına yardımcı olur. Daha önce mutlaka fark etmişsinizdir önünüze çıkan bir gönderinin altında “@… hesabı ile girdiğin bir etkileşim sonucu bu gönderi karşına çıkıyor.” gibi bir cümle yer alır. Keşfet için işleyen bu algoritmalar Reels için de geçerli. Keşfet ve Reels tamamen yeni şeyler keşfetmenizi ve eğlenmenizi sağlayacak içerikler gösterir.
Tüm bunları dikkate aldığınızda Instagram içerik akışınızın nasıl gözükmesini istiyorsanız algoritmaları o şekilde yönlendirebilirsiniz. Örneğin beğendiğiniz bir içerik ile etkileşimde bulunursanız ona benzer içerikler görmeye devam edebilirsiniz.