[vc_row][vc_column][vc_column_text]AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar), mobil sayfaları daha hızlı optimize etmek için tasarlanmış açık kaynaklı bir girişim projesidir. AMP hizmetleri, mobil uyumlu bir sayfanın daha hızlı yüklenmesini sağlamaktadır. AMP son derece kullanıcı dostu ve mevcut platformlar üzerine inşa edilmiştir. Ayrıca, WordPress ile tamamen uyumludur.

Özetle, Google AMP, AMP HTML kullanarak sitenizin bir kopyasını oluşturmanıza izin vererek çalışır. Bu işlem, WordPress sitenizin daha yavaş yüklenmesine neden olan öğelerin çoğunu kaldırır (JavaScript, üçüncü taraf komut dosyaları, vb.) ve sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlar.

Google AMP’nin bazı dezavantajları olsa da birçok avantajı vardır. Antalya reklam ajansı GuruKafa olarak madalyonun her iki tarafını da sizler için inceleyeceğiz.

Hadi başlayalım!

Google AMP’nin avantajları nelerdir?

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) için destekli

Google AMP hizmetlerinin sağladığı en belirgin fayda, site hızınızı artırmasıdır. Sayfanızın Arama Motoru Sonuç Sayfaları (SERP’ler) sıralamasında yükselmesi sayfa hızına bağlıdır. Google AMP hizmetleri, mobil aramalar sırasında sitenizin ekranın üst kısmındaki alan üzerinde öncelik verilen Google Haberler bölümünde görünmesini sağlayacaktır. Bu SEO‘nuzu daha iyi bir duruma getirerek güçlendirecektir.

Gelişmiş kullanıcı deneyimi

Web siteniz mobil cihazlar için optimize edilmediği takdirde, etkileşimlerin neredeyse %33 oranında azalma göstereceği belirtilmiştir. Google AMP çalışmaları, bu olumsuz durumlardan kurtulmanıza yardımcı olmaktadır. Sizler için kullanıcı dostu mobil web sayfaları oluşturmayı kolaylaştırır. Aynı zamanda Google AMP, artan sunucu performansı ile Google’ın bazı temel optimizasyon özelliklerinden de yararlanır.

İzleme basitleştirildi

Mobil tarayıcı sayfalarınıza etkileşim göndermek yeterli değildir. Ayrıca sitenize nasıl gelindiğini bilmelisiniz. İzleme, kullanıcıların nereden geldiğini, hangi sayfaları görüntülediklerini vb. belirlemenize yardımcı olur. AMP sürümlerini daha ayrıntılı olarak inceleyebileceğiniz analitik araçlar bulunduğundan, AMP’de kullanıcıları ve site performansını izlemek oldukça kolaydır. Kullanıcı davranışı yalnızca gözlemlenebildiğinde etkili olabilir. AMP çalışmaları ile yayıncılar iki etiket arasında seçim yapmak için bu tür etiket yöneticisi analizlerini kullanabilir. Bu etiketler, tıklamalar / dönüşümler, video ve bağlantı izleme, ziyaretçi sayıları, yeni ve geri gelen ziyaretçiler ve daha fazlası gibi temel verilerin otomatik olarak izlenmesine yardımcı olur.

WordPress, Parse.ly, Chartbeat, LinkedIn, Adobe Analytics, Pinterest ve Twitter gibi diğer teknoloji çözümleri şirketleri de AMP’yi desteklemektedir.

Artan sunucu performansı

Google AMP, Google’ın bazı temel optimizasyon özelliklerinden yararlanarak bazı görüntüler için bant genişliği kullanımını azaltır. (görüntü kalitesini etkilemeden) AMP, sunucunuzdaki yükü azaltarak sitenizin performansını artırmanıza yardımcı olur.

Google AMP’nin dezavantajları nelerdir?

amp seo

Basamaklı Stil Sayfaları (CSS) ve JavaScript sınırlamaları

Google AMP, oldukça hızlı yükleme süreleri elde etmenizi sağlasa da sitenizde yer alan; özellikle yüksek çözünürlüklü grafikleri, ayrıntılı animasyonları, CSS ve JavaScript kullanan diğer öğeleri kaldıracaktır. Bunun yerine sitenizin daha başarılı olması adına bir web tasarım yatırımı yapabilirsiniz.

Reklam geliri özellikleri kısıtlanmıştır

Google AMP reklamları desteklese de bunları uygulama süreci oldukça karmaşıktır. Ayrıca harici reklam platformlarıyla sınırlı entegrasyon potansiyeline de sahiptir.

Eklentileri kullanarak WordPress AMP nasıl kurulur?

wordpress amp

Siteniz için AMP ayarlamak üzere bir WordPress AMP eklentisine ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdaki yöntemlerden herhangi birine geçmeden önce WordPress sitenizi yedeklemenizi öneririz. Bunu yaptıktan sonra kuruluma başlayabilirsiniz.

WordPress ‘AMP’ Eklentisini Kullanın

AMP, WordPress siteniz için mükemmel bir eklenti aracıdır. Varsayılan sürüm, AMP kurulumunuzu özelleştirmek için minimum miktarda özelliğe sahip olsada, seçeneklerinizi ek eklentiler yardımıyla genişletilebilirsiniz.

İlk olarak, WordPress kontrol panelinizde Eklentiler-> Yeni Ekle ‘ye gidin. Arama çubuğuna “AMP for WordPress” yazın ve WordPress için doğru AMP eklentisini arayın – daha sonra yükleyin ve etkinleştirin. Ardından, gösterge tablonuzdaki yeni görünüm-> AMP sekmesine gidin. Bu AMP özelleştirici sayfasını getirecektir. Tasarım sekmesini seçin. Burada, WordPress AMP sitenizin görüntülenme şeklini özelleştirebilir ve sitenizi yayınlamadan önce yapılan değişiklikleri izleyebilirsiniz. Sitenizin metnini, bağlantısını ve arka plan rengini ayarlayabilirsiniz.

Siteniz için açık veya koyu (siyah veya beyaz) bir renk düzeni isteyip istemediğinizi de ayarlayabilirsiniz. Yaptığınız değişiklikleri ekranın üst kısmındaki yayınla düğmesine basarak kaydedebilirsiniz.

Ayrıca yazıların, sayfaların veya her ikisinin de WordPress AMP’de görüntülenmesini isteyip istemediğinizi ayarlayabilirsiniz. Bunu yapmak için WordPress kontrol paneline dönün ve AMP-> Genel’e gidin. WordPress AMP’nize dahil etmek istediğiniz seçenekler için Yazı Tipi Desteği altındaki kutuları işaretleyin ve Değişiklikleri Kaydet butonunu tıklayın.

Muhtemelen burada çok fazla özelleştirme seçeneği olmadığını fark edeceksiniz. Seçimlerinizi genişletmek için kullanabileceğiniz birkaç eklenti var. Örneğin, popüler Yoast SEO eklentisini AMP kurulumunuza entegre etmek için Gast for Yoast SEO & AMP’yi kullanabilirsiniz. Yoast SEO eklentiyi etkinleştirdikten sonra, Gast for Yoast SEO & AMP eklentisi için de aynısını yapmalısınız. Ardından, gösterge tablonuzda SEO-> AMP’ye gidin ve oradan, yayınların ve medya türlerinin AMP desteğine sahip olmasını etkinleştirmek isteyip istemediğinizi seçin.

Sitenizi yapılandırmayı tamamladığınızda değişikliklerinizi kaydetmeyi unutmayın.

AMP ile SEO İlişkisi Nedir?

Mobil uyumluluk Google tarafından bir sıralama avantajı yakalamanız adına tasarlanmıştır. Fakat AMP zorunlu bir sıralama kriteri değildir, bundan dolayı uygulanması ve etkinleştirilmesi tamamen size bağlıdır. AMP mobil uyumluluk açısından başvurulması gereken adımlardan bir tanesidir. Diğer taraftan mobil sayfa yükleme hızı Google aracılığı ile bir sıralama kriteri olarak kabul edilmektedir; bu durum AMP mobil sayfaların hızlı yüklenmesine yardımcı olduğu için iki önemli sıralama seçeneğinde avantajlı olmanıza katkıda bulunabilir.

AMP kullanmanız zorunluluk değildir, ancak yükleme hızı avantajını göz önüne aldığımızda, sitenizde bu kriteri kullanmanızı tavsiye ederiz. Sitenizin mobil yükleme hızını yeterli buluyorsanız , AMP yüklemeniz gerekli değildir.

Sitesi sahipleri veya kullanıcıları olarak sayfaların hızını ve performansını öğrenme ihtiyacı duyarız. Bu araçlar sayesinde web sitesinin hızını, optimizasyon testini ve hatalarını görüntüleyebiliriz.

  • Mobil site hızını ölçmek için;

https://www.thinkwithgoogle.com/feature/testmysite/

  • Performans optimize puanı ölçmek için;

https://web.dev/measure/

Bu araçları kullanabilirsiniz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message icon_fontawesome=”fa fa-star”]WordPress AMP eklentisini nasıl kuracağınız hakkında soru işaretleriniz mi var? Creative ve Interactive Antalya reklam ajansı GuruKafa olarak, daha hızlı mobil sayfa deneyimi yaşamak ve daha fazla dönüş almak adına bizimle iletişime geçebilirsiniz.[/vc_message][/vc_column][/vc_row]