Oyunlaştırma Nedir?

Yabancı literatürdeki karşılığı gamification olan oyunlaştırma, oyun tarzı mekanikleri kullanarak etkinliklere katılımı teşvik eden bir teknik olarak tanımlanabilir. Ayrı bir içerik türü olmadığından oyun oynamakla aynı şey sayılmaz. Oyunlaştırma, iş, amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesini sağlayan ve çevrimiçi platformlara eklenen oyun mekaniği ile kullanıcı sadakatini sağlamaktadır. Etkili bir oyunlaştırma deneyimi için kullanıcının duygularına dokunan ve kullanıcıyla karşılıklı olarak paylaşılan hedefler üzerine yoğunlaşmak gerekir.  Oyunlaştırma birçok bağlamda kullanılabilir. İşletmeler genellikle çalışan eğitimi, işe alım, değerlendirme ve üretkenlik için oyunlaştırma tekniğini uygularlar. Buna ek olarak fiziksel aktivite, müşteri sadakati gibi durumları pekiştirmek için de kullanılabilir. Oyunlaştırmanın amacı kullanıcılara içerikle etkileşim kurma konusunda ilham vermektir.

Oyunlaştırmada kullanılan bazı oyun mekaniği örnekleri şunlardır:

Hedefler: Kullanıcılar, görevleri tamamlar ve rozet veya puan gibi ödüllere ulaşırlar.

Durum: Kullanıcılar, aktiviteleri tamamlayarak seviyelerini veya rütbelerini yükseltirler.

Topluluk: Kullanıcılar, sorunları çözmek, faaliyetleri tamamlamak veya başka bir şekilde bir hedefe ulaşmak için eşleştirilir veya gruplara ayrılırlar.

Eğitim: Süreç boyunca kullanıcıya ipuçları, püf noktaları ve testler verilir.

Ödüller: Yukarıda belirtildiği gibi, puanlar ve rozetler yaygın ve faydalı ödüllerdir. Diğer ödüller indirimler, kuponlar veya hediye kartları olabilir. Bu, kullanıcının motivasyonunu artırır ve etkileşimi yüksek tutar.

oyunlaştırma nedir nasıl uygulanırOyunlaştırma Nasıl Uygulanır?

Oyunlaştırma, kullanıcıları kazanmak, etkileşimde bulunmak ve elde tutmak için güçlü bir araçtır ve birçok biçimde kullanılabilir. Bu nedenle uygulama için neredeyse sonsuz seçeneğiniz vardır. Ancak oyunun hedef kitlenizle alakalı olması, bir ödül sağlaması ve katılımcıları motive etmenin bir yolunu içermesi gerektiğini unutmayın…

  • Oyunlaştırmayı mevcut eğitim programlarına ekleyin.

Oyunlaştırmayı mevcut eğitim programı sürecine entegre edebilirsiniz. Eğitimde problem çözme, gerçek dünyadaki zorluklar ve değişen davranış örneklerine bakmayı içeren noktalarda lider tablosu, puanlama ve ödüllendirme gibi uygulamalarla oyunlaştırma tekniğini uygulayabilirsiniz.

  • Ödüllerle motive edin.

Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan çalışanları motive etmek amaçlı ödüllendirmek daha sadık çalışanlara sahip olmanızı sağlar.

  • Hikâye anlatımı etkileşim getirir.

Dinamik bir hikâye anlatımı kullanarak belirli bir rolün günlük operasyonlarını ve görevlerini takip eden bir oyun geliştirmek çalışanları meşgul tutabilir. Çalışanların rolü oynamasını, sorunları çözmesini ve çözümleri değerlendirmesini sağlayın. Sonuçlar size güçlü ve zayıf yönlerinin ne olduğunu gösterecek. Bu da çalışanlarınızın performansını artıracak ipuçlarını size sunar.

  • Rekabet etkileşimi artırır.

İşletmeler, doğal rekabet etme arzusunu kullanarak yeni bilgi edinme sürecini bir oyuna dönüştürebilir. Quizler, puanlar ve liderlik tablosu sistemini kullanarak çalışanlara yeni bilgilerde ustalaşma konusunda ilham verebilir. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar:

  • Oyunlaştırma yoluyla neyi başarmak istediklerini net ve somut olarak belirleyin.
  • Kullanıcı deneyiminin önemli bir faktör olduğunu göz önünde bulundurun. Uygulama veya oluşturduğunuz sistemi bu doğrultuda geliştirin.
  • Kullanıcıların uygulamanın veya sistemin nihai hedeflerini anladığından emin olun.

oyunlaştırma nasıl uygulanırOyunlaştırma Örnekleri

Gelelim bazı oyunlaştırma örneklerine…

Nike+Koşu Kulübü

Nike bu uygulamayı kullanıcılarını, fitness yolculuklarında motive etmek için geliştirdi. Skor tabloları, meydan okumalar, rozetler ve kupalar kullanan Nike, kullanıcıların dünyanın dört bir yanındaki sporculara karşı rekabet etmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra antrenman planları, fitness ipuçları ve kişisel gelişimleri takip etme yeteneğini sağlayarak kullanıcılarını aktif tutmayı hedefliyor.

Starbucks “My Starbucks Rewards”

Müşteri sadakatine ve çalışan bağlılığına kendini adamış olan bir marka: Starbucks, “My Starbucks Rewards” programı ile müşterilere ücretsiz yiyecek, içecek ve her satın alma sonrası puan veya yıldız kazandırıyor. Starbucks bu oyunlaştırma tekniği ile tüketicilere, şirkete sadık kalırlarsa ödüllendirilecekleri fikrini geliştiriyor.

Duolingo

Duolingo dil öğrenmeyi eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmek için oyunlaştırmayı kullanmanın bilinen en iyi örneğidir. Seriler, günlük hedefler ve sınırlı sayıda can kullanarak kullanıcıları her gün giriş yapmaya ve öğrenmeye devam etmeye motive eder. Tüm öğrenme deneyimini puanlar, rozetler, sosyal işlevler, ödüller ve daha fazlasıyla oyunlaştırmak, çalışmalarında kullanıcılar için ivme ve motivasyon oluşturmaya yardımcı olur. Dil öğrenmenin sıkıcı yanını en aza indirgeyerek kullanıcıların hızlı sonuç almasını sağlar.

Todoist

Todoist, kullanıcıların büyük iş projelerinden basit ev işlerine kadar her şeyi takip etmelerine yardımcı olan bir üretkenlik uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıları bitirdikleri her görev için puanlarla ödüllendirmek ve son teslim tarihini kaçırdıkları için negatif puanlama ile görevlerini tamamlamalarını istemek için oyunlaştırmayı kullanır.