[vc_row][vc_column][vc_column_text]Web geliştirme, Internet’te veya intranette barındırılan web sitelerini veya web sayfalarını geliştirme sürecidir. En sevdiğiniz web sitesini düşünün.. E-ticaret mağazaları, bloglar, sosyal ağlar, çevrimiçi video akışı hizmetileri veya başka bir tür İnternet uygulaması olsun, hepsi bir web geliştiricisi tarafından oluşturulmak zorundadır.

Web geliştiricisi (Web Developer) kimdir?

Web geliştirme, en hızlı büyüyen mesleklerden biridir. Web Geliştirme, Web Geliştiriciler tarafından, çeşitli yazılım dilleriyle sağlanan bir internet teknolojisidir. Ana geliştirme uzamnları türleri üçe ayrılır; Front-End, Back-End ve Full-Stack.

Front-End Nedir? Front-End Developer Kimdir?

Front-End bir sitesinin görünümünü ifade eder. Örneğin işletmeniz için bir WordPress web sitesi oluşturmak istiyorsunuz. Front-End Developer temayı görüntü, stil ve tasarıma göre oluşturur. Back-End Developer ise veritabanının yanı sıra, sitenin kullanıcı güvenliği ve site performansını yönetir.

İyi bir Front-End yazılımcı HTML, CSS ve JavaScript gibi en az üç programlama diline hakim olmalıdır.

Back-End Nedir? Back-End Developer Kimdir?

Back-End, sunucu tarafı geliştirmeyi ifade eder. Back-End aynı zamanda bir web sitesinde herhangi bir işlem yaparken gerçekleşen perde arkası etkinlikleri için kullanılan terimdir.

Back-End Developer, veritabanlarına komut dosyalarına ve web sitelerinin mimarisine odaklanır. Back-End Developer tarafından yazılan kod, veritabanı bilgilerinin tarayıcıya iletilmesine yardımcı olur. Bu kişiler bir web sitesinin veya uygulamanın sunucu tarafında oluşturulan programlama dillerinde yetkin olması gerekir. En popüler arka uç programlama dilleri PHP, Ruby, Python, Node.js ve Java’dır.

Full-Stack Developer (Tam Yığın Geliştirici) Kimdir?

Full-Stack Developer’lar; Front-End ve Back-End’e hakim, dil, sunucu, ağ ve barındırma ortamlarını kullanmaya yetkin kişilerdir. Ayrıca, hem iş mantığı hem de kullanıcı deneyimi konusunda donanımlı olmalarının yanı sıra, aynı zamanda oluşturulan stratejiye de rehberlik edebilmelidirler.

 

web-gelistirme1

Web geliştirme üç ana bölüme ayrılabilir;

İstemci Tarafı Kodlama (Client-Side Coding)

Bir web sitesini görüntülerken veya kullanırken, “kullanıcı” veya “müşteri” olarak bilinirsiniz. Dolayısıyla, bir kullanıcının web tarayıcısı tarafından yürütülen web uygulamalarına veya bilgisayar programlarına istemci tarafı komut dosyaları denir. Bu, programın web sunucusundan çalışması için gereken dosyaları istediğini ve ardından istemcinin web tarayıcısında çalıştığı anlamına gelir.

İstemci Tarafı dil örnekleri:

  • HTML
  • CSS
  • JavaScript
  • Flash (Artık kullanılmıyor)
  • JQuery
  • Microsoft Silverlight
  • Sunucu tarafı dilleri

Sunucu Taraflı Kodlama (Server-Side Coding)

İstemci tarafı komut dosyalarının aksine, bir kullanıcı belge veya hizmet istediğinde web sunucusu üzerinde sunucu tarafı komut dosyaları yürütülür. Sunucu daha sonra belgeyi, genellikle müşterinin tarayıcısı tarafından okunabilen HTML biçiminde üretir.

Sunucu Tarafı dil örnekleri:

  • ASP.NET
  • C
  • Java
  • PHP
  • Python
  • Veri tabanı teknolojileri

Veritabanı Teknolojisi (Database Technology)

Herhangi bir web sitesinin Internet üzerinde çalışması için, web sunucusundaki bir veritabanında barındırılması gerekir. Veritabanı, bir web sitesinin ve uygulamalarının çalışması için gereken tüm dosyaları içerir. Web siteleri genellikle bir tür ilişkisel veritabanı yönetim* sistemi kullanır.

*İlişkisel veri tabanı yönetim sistemi (İVTYS, İngilizce: Relational Database Management System kısaca RDBMS)

Önde gelen ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (RDBMS) seçenekleri; Oracle, Microsoft SQL Server, Apache ve IBM’dir. MySQL, PostgreSQL ve MariaDB liderliğindeki açık kaynaklı RDBMS de oldukça popülerdir.

github-nedir

Git ve Github nedir?

GitHub, üst düzey geliştiricilerin kodlarını depolamasına ve yönetmesine, ayrıca kodlarındaki değişiklikleri izlemesine ve kontrol etmesine yardımcı olan bir web sitesi ve bulut tabanlı hizmettir.

GitHub’ın tam olarak ne olduğunu anlamak için, birbirine bağlı iki prensibi bilmeniz gerekir:

  • Version Kontrol Sistemi
  • Git

Versiyon Kontrol Sistemi (VCS) Nedir?

Sürüm kontrolü, geliştiricilerin bir yazılım projesinin kodundaki değişiklikleri izlemesine ve yönetmesine yardımcı olur. Bir yazılım projesi büyüdükçe, sürüm kontrolü zorunlu hale gelir.Bu noktada, WordPress oldukça büyük bir projedir. Bir çekirdek geliştirici WordPress kod tabanının belirli bir parçası üzerinde çalışmak isterse, doğrudan “resmi” kaynak kodunu düzenlemeleri güvenli veya verimli olmaz.

Bunun yerine sürüm kontrolü, geliştiricilerin dallanma ve birleştirme yoluyla güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Dallanma ile bir geliştirici kaynak kodunun bir kısmını çoğaltır (buna depo denir). Geliştirici daha sonra projenin geri kalanını etkilemeden kodun bu bölümünde güvenli bir şekilde değişiklik yapabilir.

Daha sonra, geliştirici kodun bir kısmını düzgün bir şekilde çalıştırdıktan sonra, resmi hale getirmek için bu kodu ana kaynak koduyla birleştirebilir.

Bu değişikliklerin tümü daha sonra izlenebilir ve gerekirse geri döndürülebilir.

Git Nedir?

Git, 2005 yılında Linus Torvalds tarafından oluşturulan özel bir açık kaynaklı sürüm kontrol sistemidir.

Özellikle, Git dağıtılmış bir sürüm kontrol sistemidir. Yani tüm kod tabanı ve geçmiş tüm geliştiricilerin bilgisayarında kullanılabilir, bu da kolay dallanma ve birleştirme sağlar.

Bir Stack Overflow geliştirici anketine göre, geliştiricilerin% 87’den fazlası Git kullanıyor.

GitHub Nedir?

GitHub, bulut tabanlı Git veri havuzu barındırma hizmeti sunan kar amaçlı bir şirkettir. Temel olarak, bireylerin ve ekiplerin Git’i sürüm kontrolü ve işbirliği için kullanmasını çok daha kolay hale getirir.

GitHub’ın arayüzü yeterince kullanıcı dostudur, böylece acemi kodlayıcılar bile Git’ten yararlanabilir. GitHub olmadan, Git kullanmak genellikle biraz daha teknik bilgi ve komut satırı kullanımını gerektirir.

GitHub o kadar kullanıcı dostu ki, bazı insanlar GitHub‘ı kitap yazmak gibi diğer proje türlerini yönetmek için bile kullanıyor.

Buna ek olarak, herkes ücretsiz olarak bir genel kod deposuna kaydolabilir ve barındırabilir. Bu da GitHub’ı özellikle açık kaynaklı projelerde popüler hale getirir.

Bir şirket olarak GitHub, barındırılan özel kod depolarının yanı sıra kuruluşların ekip üyelerini ve güvenliği yönetmesini kolaylaştıran iş odaklı diğer planları satarak para kazanır.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message style=”square” icon_fontawesome=”fa fa-star”]Web siteleri; işletmeleri, markaları, sunulan hizmetleri ya da şahısları sanal ortamda temsil eden en etkili araçlardan biridir.  İyi tasarlanan bir internet sitesi sizi daha güçlü ve güvenilir gösterir. Bu oluşan güven duygusu ziyaretçilerin ürün ve hizmetlerinizden yararlanmak için sizinle iletişime geçmesini sağlar.

Web tasarım, web geliştirme, arama motoru optimizasyonu gibi farklı hizmetler için, deneyimli ve profesyonel bir ekipten oluşan Antalya reklam ajansı GuruKafa’yı tercih edebilirsiniz.[/vc_message][/vc_column][/vc_row]